OM MIG


Om mig – Joline Klinga

Mitt konstnärskap bygger på fotomontage och collagetekniker som skapas för hand med sax och kniv –  även när jag jobbar med digital konst och videoverk. Min “point of no return” var då jag började använda mig själv som modell, och tog kontroll över hela fotoprocessen. Kameran blev inte bara en förlängning av sinnesorganen utan även min tankeapparat. Seddan Projekt Perfekt (2016) producerar jag själv allt fotografiskt originalmaterial för mina collage/montage, animationer och videoverk.

Mitt bildspråk ser jag som ett kontrollerat kaos av icke-linjära och förvrängda former. Jag känner mig mest hemma i arkitekturens dekonstruktivism – som kännetecknas av frånvaro av harmoni, kontinuitet och symmetri* – både bildligt och tematiskt.

Fragmentering är centralt för flera delar av min kreativa process. Nya projekt börjar med att en stor mängd fotokopior dissekeras till smådelar. Dessa blir mitt konstnärsmaterial. Filosofisk och psykologisk teori som rör kroppen, varseblivning och minnesprocesser är mitt tankematerial. Fragmenterat minne” är till exempel ett fenomen som innebär svårigheter att formulera en sammanhängande berättelse efter en omskakande händelse. Orsaken är att hjärnan organiserar information annorlunda under extrem stress. Den inre och yttre händelseförloppet är två parallella historier med olika struktur och logik. Att inre verkligheter inte är en linjär berättelse är något jag ofta återkommer till i olika projekt. 

Döden som existentiell erfarenhet är också viktigt för mig. Varsamt har jag tagit reda på stilla fågelkroppar för att ge dem en symbolisk begravning. Det är små ögonblick i vardagen som får mig att stanna upp och känna angelägenhet i nuet. Den grundkänslan finns även med mig i mitt bildskapande.

Bor och verkar i Stockholm och Dalarna. Medlem i Centrum för fotografi (CFF).

Kontakt

EPOST joline@jolineklinga.se

INSTAGRAM @Joline Klinga

FACEBOOK www.facebook.com/jolineklinga

2019 STOCKHOLM, SWEDEN
* Deconstructivist Architecture, M. Wigley, P. Johnson , MoMA New York, 1988 

JOLINE KLINGA

STOCKHOLM, SWEDEN